NCT

Nature Contact Training

start to move, relax en interact/connect with nature

Voorkomen is beter dan genezen; ooit al gehoord van Nature Contact Disorder (NCD) en Nature Contact Training (NCT)?

Beste natuurliefhebber, wat als we door middel van contact met natuur gezondheidsproblemen konden voorkomen? Zou dat niet geweldig zijn? Ja, toch! Dat dachten master in de (klinische) psychologie Sara Adriaensen en landschapsarchitect Pepijn Verheyen jaren geleden ook. Hun doel; een speciale training ontwikkelen die natuur inzet als een soort van preventief medicijn. De basis om van te vertrekken; hun jarenlange expertise gecombineerd met kennis uit bestaande wetenschappelijke onderzoeken. Na honderden uren opzoeken, uittesten en brainstormen was het eindelijk zover; de begrippen NCD en NCT waren geboren.

Dat we als mens ontstaan zijn in en duizenden jarenlang nauw samengeleefd hebben met natuur, is u vermoedelijk welbekend. Want, ja we zijn nog altijd dieren die niet zonder elkaar en zonder natuur kunnen. Dat natuur cruciaal is voor onze gezondheid klinkt u waarschijnlijk evengoed vertrouwd in de oren. Met andere woorden: voor ons mensen is contact met natuur onontbeerlijk. Het is iets dat we nodig hebben voor onze psychisch, fysiek en sociaal welzijn. Nu, natuur dat zijn wijzelf, dat zijn onze soortgenoten en dat zijn andere levende wezens uit onze omgeving. Contact met natuur is dus kort samengevat; contact met jezelf, contact met de ander en contact met je (natuurlijke) omgeving. Schort er iets in deze drie connecties, dan spreken we van een Nature Contact Disorder. Deze kan zich op verschillende manieren manifesteren gaande van stress, slechter slapen, en zich eenzamer voelen tot een minder gevarieerd microbioom en een zwakkere immuniteit.

Allemaal goed en wel, maar wat is de oplossing voor iets zoals NCD? Het antwoord is even eenvoudig als complex; herstel of verdiep het contact met natuur. Meer concreet komt dit neer op het herstellen of verdiepen van het contact met jezelf, met de ander en met de omgeving. Hoe verwezenlijken we dit? Wel, door aan iets zoals Nature Contact Training te doen. Het doel daarvan is; start to move, relax and connect/interact with nature.  Om dit te realiseren doet deze training beroep op ademhalingstechnieken, meditatie, bewegingsoefeningen, oosterse gevechtskunst, het trainen van onze zintuigen, metaforen...

Kortom, heb jij weleens last van stress, depressieve gevoelens, eenzaamheid, slechter slapen, piekeren…? Misschien moet jij je dan eens laten verrassen door deze speciale training om zo de therapeutische kracht van natuur te (her)ontdekken.

Wie zijn Sara en Pepijn?

Sara is master in de (klinische) psychologie, jarenlang werkzaam rond het thema natuur en gezondheid binnen het domein van de omgevingspsychologie als Belgisch-Luxemburgse, expert voor de vzw Natuur & Mens, medeauteur van het boek ‘Over Groen en Gezondheid. Groen als Medicijn?’, auteur van het boek ‘Doctor Flower’ dat in september van dit jaar bij Lannoo zal uitgegeven worden.

Pepijn is tuin- en landschapsarchitect, werkzaam als landschapsontwikkelaar bij het UZGent, voorzitter van vzw Natuur & Mens, voorzitter van de wedstrijd van de VTA, medeauteur van het boek ‘Over Groen en Gezondheid. Groen als Medicijn?’, expert in tal van (Oosterse) Gevechtskunsten, titeldrager van verschillende disciplines in de gevechtssporten waaronder ex- Europees kampioen All Style.

NCT is één van de trekkers van project NATUUR maakt gezond. Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen. Geïnteresseerd? Houd deze pagina dan in de gaten.

300 Bomen
AVBS - de sierteelt- en groenfederatie
Boomkwekerij De Bruyn
Doctor Flower
Ensemble vzw
HOGENT
Het UZ Gent wordt groener voor het klimaat en de zorg
Hogeschool PXL
Holy Oak
ILVO
JNM
Landschap vzw
NCT
Natuur & Mens
Natuurpunt
PCS
QUBE
TUINLABO
Terra-Therapeutica
Tuinhier