300 Bomen

300 Bomen wil stedelijke omgeving versneld vergroenen met MOS. Mos daken en mos muren kunnen bijdragen tot klimaatdoelstellingen en aangenamer steden op plekken waar geen andere vegetatie mogelijk is.

Gestart uit een Gents burgerinitiatief zijn we uitgegroeid tot een vzw met ambitieuze toekomstplannen waarin we volop inzetten op mos om luchtvervuiling in stedelijke context aan te pakken op een laagdrempelige manier.

Meer mos in de stad betekent meer groen en biodiversiteit

Mos wordt vaak als een vijand gezien op gebouwen of in gazons en vernietigd. Die afvalstroom kunnen wij omzetten naar mos toepassingen die zuivere lucht produceren en een natuurlijke airco vormen voor de stad. Met onze mos matten bouwen we mos wanden en mos daken voor iedereen.Dit als slim en goedkoop alternatief voor plaatsen waar grondgebonden groen of klassieke groendaken geen optie zijn. Denk aan binnengebieden, moeilijk bereikbare daken, daken die niet voldoende draagkracht hebben voor een klassiek groendak, street canyons en blinde muren.

Meer mos in de stad betekent meer groen en biodiversiteit, vertraagde regenwaterafvoer, afkoeling van de stad bij hitte, een hogere opbrengst van zonnepanelen, akoestische isolatie én luchtzuivering.

Onze mos matten openen ongebreidelde mogelijkheden om een stad van voldoende betaalbaar groen te voorzien. Mos zal nooit bomen vervangen, maar gedijt wel op plekken waar geen bomen groeien of waar er weinig aarde is om te wortelen. Installatie van mos daken of mos wanden vereist geen infrastructuurwerken of grote investeringen.

Voor de fabricatie en plaatsing van de mos matten werkt 300 bomen zoveel als mogelijk samen met sociale economie(maatwerk bedrijven).

Mossen zijn zeer lokaal verankerd en groeien best in hun eigen omgeving. We werken dus bij voorkeur met mos uit de buurt. De meeste mossen groeien traag en daarom is het des te jammer dat die plantjes op de composthoop eindigen. Door mos te recupereren en te gebruiken op mos matten, wordt het onmiddellijk ter plaatse ingezet.

Dankzij de Floraliën tonen we onze mogelijkheden aan het grote publiek.

Ontdek wat 300 Bomen voor jou kan betekenen en kom langs in de Gentse Plantentuin. NATUUR maakt gezond loopt vanaf 29 april tot en met 8 mei, is gratis toegankelijk tussen 8u en 17u30 en maakt deel uit van de Gentse Floraliën.

300 Bomen
AVBS - de sierteelt- en groenfederatie
Boomkwekerij De Bruyn
Ensemble vzw
HOGENT
Het UZ Gent wordt groener voor het klimaat en de zorg
Hogeschool PXL
Holy Oak
ILVO
JNM
Landschap vzw
NCT
Natuur & Mens
Natuurpunt
PCS
QUBE
TUINLABO
Terra-Therapeutica
Tuinhier