Drijvende NATUUR

Drijvende NATUUR

Al eens nagedacht waar natuur vandaan blijft komen? Wel, van overal zo’n beetje. De meeste planten en dieren zijn er reeds lang, langer dan jij, zelfs langer dan de mens als soort. Niet verwonderlijk dat vele van hen zich heel goed aanpasten aan tal van omstandigheden en er nu, afhankelijk van de soort, tal van opportuniteiten zijn. Je kent vast een heleboel migranten die zich op eigen kracht verplaatsen zoals de vos, de haas, de slechtvalk en de eekhoorn. Daarnaast zijn er zeer waardevolle soorten die mits een beetje hulp best wat kansen grijpen, denk dan bijvoorbeeld aan de notelaar of de wilde kerselaar. De stad, het platteland, een fabriekssite … je kan je geen plek indenken of ze is binnen een mum aan tijd opnieuw gekoloniseerd. Dat, mijn beste, is de magie van natuur!

Laat de controle varen en natuur maakt gezond

Verlang je naar meer biodiversiteit, echte wilde of spontane natuur, dan volstaat het om respectvol met natuur om te gaan en je wensen kunnen werkelijkheid worden. Natuur komt immers als vanzelf naar je toe. Vertrouw hierop, want natuur verschijnt slechts daar waar je dit toelaat. Laat daarom je aangeprate angst, voor een beetje meer wildere natuur, varen. Het is immers die natuur die zo rijk is aan soorten, die bruist en wervelt. Vertrouw erop, dat het kan af en toe net een beetje meer los te laten.

Drijvende NATUUR is een metafoor voor dynamische, preadaptieve of wildere spontane natuur waarin de mens zo weinig mogelijk de leiding neemt. Ja, misschien niet direct voor in je achtertuin, of toch mits participatie? Misschien lijkt het op het eerste gezicht een zotte gedachte, maar soms is het mogelijk niet of slechts zeer beperkt in te grijpen en de wonderen die dan plaatsvinden te aanschouwen.

300 bomen verzorgt het mos

De klimaatbomen, toekomst- gezondheidsbomen komen van boomkwekerij De Bruyn

Tuinlabo (Pepijn Verheyen) en Holy Oak (Christophe Cobbaert) werkten dit concept uit

JNM sjorde het vlot

Natuur & Mens leverde de nodige expertise

NCT (Sara Adriaensen) versterkt het verhaal van contact met natuur

Tuinhier zorgde voor het vogelhuisje

Speciale dank gaat naar de mensen van de Plantentuin van Universiteit Gent

Nieuws

Meer nieuws
300 Bomen
AVBS - de sierteelt- en groenfederatie
Boomkwekerij De Bruyn
Doctor Flower
Ensemble vzw
HOGENT
Het UZ Gent wordt groener voor het klimaat en de zorg
Hogeschool PXL
Holy Oak
ILVO
JNM
Landschap vzw
NCT
Natuur & Mens
Natuurpunt
PCS
QUBE
TUINLABO
Terra-Therapeutica
Tuinhier